Dopul de pluta naturala colmatata este un dop obtinut prin tubarea din scoarta stejarului de pluta. Sunt dopuri naturale care prezinta in structura dopului pori si lenticele in profunzime, adica pe suprafata dopului sunt mai multe gauri, care printr-un proces tehnologic sunt umplute cu un amestec din praf de pluta si material adeziv. Forma dopului este cilindrica cu o lungime de 38 mm si diametru de 24 mm. Pentru introducerea dopului in sticla va recomandam dopuitorul manual cu stativ deoarece acesta dispune de bacuri de prindere care comprima dopul uniform fara sa-l deterioreze. Dopul de pluta naturala colmatata este recomandat pentru dopuirea sticlelor imbuteliate cu vinuri de consum curent sau cu vinuri de invechit. Durata de viata a dopului, in conditii de manipulare si depozitare optime, este de aproximativ 5 ani.
dopurile NU se fierb;dopurile cilindrice se introduc in sticla cu un dispozitiv de dopuire;zona de contact a dopului cu suprafata sticlei trebuie sa fie uscata;dupa introducerea dopului este obligatoriu pastrarea sticlei in pozitie verticala cel putin 48 ore;golul de aer intre dop si nivelul bauturii trebuie sa fie de minim 15 mm;comprimarea dopului NU trebuie sa fie mai mare de 6 mm;
Specificatii |
Diametru |
24 mm |
Lungime |
38 mm |
Forma |
cilindrica |
Compozitie |
pluta naturala colmatata |